OBILJEŽENO 50 GODINA UMJETNIČKOG STVARALAŠTVA DIMITRIJA POPOVIĆA

Tekst: R. F.

Foto: HINA

U povodu 50 godina umjetničkog stvaralaštva Dimitrija Popovića u četvrtak, 23. svibnja 2019. godine u Muzeju Mimara otvorena je slikareva izložba. Program otvorenja obilježila je promocija monografije koja na više od 620 stranica predstavlja Popovićev opus od 1966. do 2018. godine te performans „Alegorija umjetnosti“ koji je odraz umjetnikovog nadahnuća životom i smrti, kroz umjetnost čovjek nadilazi prolaznost života. Opsežna monografija u uredništvu Bože Biškupića predstavlja autorove umjetničke cikluse u dvadeset odabranih tema nadahnutih mitskim, sakralnim i profanim interpretacijama ljudskog tijela. Raskošno izdanje donosi svu različitost medija kojima se Dimitrije Popović služio kroz desetljeća, od klasičnih poput crteža, slika, grafika, skulptura sve do suvremenih tehnika kolaža, asamblaža, fotografije, objekta, instalacije i performansa.
Dimitrije Popović rođen je na Cetinju u Crnoj Gori 1951. godine, no od studija na Akademiji likovnih umjetnosti živi i djeluje u Zagrebu. Svoja djela izlagao je na mnogobrojnim kako samostalnim tako i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Izložba i promocija monografije priređene su u organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, Skaner studija i Muzeja Mimara.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon