OBILJEŽEN NACIONALNI DAN DARIVATELJA KRVI

Tekst: N. G.

Foto GDCK Zagreb

Povodom Nacionalnog dana dobrovoljnog darivanja krvi koji se svake godine obilježava 25. listopada i značajne 70. obljetnice, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb organiziralo je Staroj gradskoj vijećnici Svečanost u čast darivatelja krvi koji su ove godine darovali krv 35, 50, 75, 100 i 125 puta.

Na svečanosti su organizacijama Frank d.d. i Pliva Hrvatska d.o.o. uručene medalje zahvalnosti za 70 godina neprekidnog organiziranja i provođenja akcija darivanja krvi u njihovim radnim sredinama. Medalje su primili predsjednik Uprave Francka Ivan Artuković te članica Uprave Plive Tatjana Ilić.

Naime, već punih 70 godina zahvaljujući radu Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, zdravstvo grada Zagreba opskrbljeno je na vrijeme i s dovoljnim količinama krvi. Crveni križ Zagreb akcije darivanja krvi provodi kontinuirano kroz cijelu godinu, a u njih je aktivno uključeno 40 radnih organizacija, tri do četiri puta godišnje, kako bi se zadovoljile potrebe zdravstva koje iznose oko 400 doza dnevno. U akcije darivanja uključene su i 34 zagrebačke srednje škole i tri fakulteta, a odazivaju im se i brojni građani individualno.

U približno 160 organiziranih akcija godišnje, Crveni križ Zagreb prikupi oko deset tisuća doza krvi, od čega više od tisuću daruju prvodarivatelji, odnosno učenici srednjih škola, na što smo posebno ponosni.

Uz 70. obljetnicu dobrovoljnog darivanja krvi, ove godine Crveni križ u Hrvatskoj obilježava još dvije velike obljetnice – 145 godina postojanja i djelovanja Crvenog križa na tlu današnje države te 30 godina od priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon