OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA ZAŠTITE OKOLIŠA

Tekst: M. Š.

Foto: www.wwf.com

Kao i svake godine do sada, 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih nacija u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih nacija (UNEP) obilježava se Svjetski dan zaštite okoliša.

Ove godine u fokusu obilježavanja je obnova ekosustava čime započinje UN-ovo desetljeće posvećeno toj temi. Namjera je skrenuti pažnju javnosti na eksploatiranje i uništavanje različitih staništa koje već predugo traje. Svake tri sekunde svijet gubi šumu veličine nogometnog igralište, u proteklih sto godina izgubili smo polovinu močvarnih staništa. Nestalo je i više od 50 posto koraljnih grebena, a očekuje se da će ih zbog globalnog zatopljenja nestati preko 90 posto do 2050. godine.

Kvaliteta našeg života ovisi izravno o stanju okoliša i prirode odnosno o zdravim ekosustavima. Zato svatko treba i može doprinijeti da priroda oko nas bude zdravija i stabilnija te time otpornija na promjene. Obnova ekosustava označava sprečavanje, usporavanje i poništavanje štete koja nastaje prilikom iskorištavanja prirodnih resursa te ponovno uspostavljanje ravnoteže. Trebamo osvijestiti snagu pojedinca i zajedničku snagu presudnu za kreiranje održive budućnosti održivim korištenjem prirodnih resursa.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon