OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA RENDŽERA

Tekst: R. F.

Foto: PP Vransko jezero

Svjetski dan rendžera, dan je posvećen svim čuvarima prirode i njihovoj ulozi u zaštiti svjetske prirodne i kulturne baštine a obilježava se 31. srpnja u spomen na ubijene i ranjene rendžere koji su stradali na dužnosti. Prvi Međunarodni dan rendžera obilježen je 2007. godine, na inicijativu Međunarodne udruge rendžera.

Podsjetimo, obavljajući ovaj posao godišnje smrtno strada oko 150 rendžera, većinom u Aziji i Africi, ali se stradavanja događaju i u Europi, bilo da se radilo o događanjima u prometu, uslijed prirodnih nepogoda, u raznovrsnim akcijama spašavanja, a u posljednje vrijeme i od virusa Covid-19.

U Hrvatskoj su rendžeri čuvari prirode koji vrše neposredan nadzor u zaštićenim područjima, a zaposleni su u javnim ustanovama koje upravljaju nacionalnim parkovima, parkovima prirode ili zaštićenim područjima županija. Hrvatski čuvari prirode, baš kao i njihove kolege u cijelom svijetu, prvenstveno su ljubitelji prirode, koju su svoju ljubav u životinjski i biljni svijet pretvorili u svakodnevni posao. Kako bi svoj posao mogli što kvalitetnije obavljati i na zadovoljstvo cijele društvene zajednice, 2010. godine osnovali su svoju strukovnu udrugu Hrvatski rendžer. Udruga je osnovana u cilju unapređenja struke čuvara prirode putem njihovog kontinuiranog i cjeloživotnog obrazovanja i osposobljavanja, kao i radi promicanja same zaštite prirode te uloge samih rendžera u očuvanju zaštićenih područja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon