OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA OSOBA S DOWNOVIM SINDROMOM

Tekst: L. Poslon/Panopticum

Foto: World Youth Alliance Croatia

Poticanjem obilježavanja Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom doprinosimo da iskustvo ljudskog dostojanstva živi u svakodnevnom životu, potiče solidarnost i jednake prilike za sve ljude  bez obzira na njihove moguće fizičke i psihičke različitosti. Povodom Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom, koji se simbolično obilježava 21. ožujka svake godine, Svjetski savez mladih Hrvatska vas poziva na online projekciju filma “Lijepo mi je s tobom, znaš” koja će se održati 21. ožujka 2021. godine.

Film je nagrađivan na ZagrebDox 2015. godine nagradom publike, na Sarajevo Film Festivalu 2015. godine nagradom EDN Talent Grant te na Liburnia Film Festivalu 2015. godine nagradom publike. Cilj online projekcije filma je podizanje svijesti o osobama s Downovim sindromom i njihovoj ulozi u društvu.

Da podsjetimo, dijagonoza Downova sindroma kod djece u potpunosti mijenja život roditelja i obitelji. Roditelji koji imaju djecu s Downovim sindromom upoznati su s osjećajem straha, nemoći i brige. Kod Downova sindroma izuzetno je važna informiranost, kako roditelja tako i svih koji rade s osobama koje imaju poteškoće, a izuzetnu ulogu ima i podrška šire zajednice jer su to osobe kojima je potrebna posebna njega, ljubav i pažnja, a u ozračju etičke skrbi za budućnost nastala je i bioetika koja se razvila u jednu od najdalekosežnijih intelektualnih inovacija našega vremena te postala duhovnim znakom pod kojim nastupa nova epoha u povijesti čovječanstva.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon