OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA METEOROLOGIJE

Tekst: M. Š.

Foto: WMO

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) sa sjedištem u Ženevi svake godine 23. ožujka obilježava Svjetski dan meteorologije. Naime, tog dana je 1950. godine stupila na snagu Konvencija WMO pri UN. Dan kasnije, 23. ožujka 2020. obilježava se Svjetski dan voda.

Ove godine prigodna tema pri WMO posvećena je Klimi i vodi sa zajedničkim sloganom.  Objedinjavanje teme dvaju svjetskih dana, koji se obilježavaju 22. i 23. ožujka, cilj je povećati vidljivost koliko na vodu utječu klimatske promjene. Time se naglašava potreba za hitnijim djelovanjem kako bi ublažili očekivane posljedice koje nose klimatske promjene uzrokovane povećanjem dugovječnih stakleničkih plinova u atmosferi.

Važnost vode i podizanje svijesti da više od 2 milijarde ljudi nema siguran pristup čistoj vodi u ovom trenutku je od iznimne važnosti. Naime, toplija budućnost Zemlje je izvjesna, pri čemu možemo očekivati više ekstremnih događaja, što znači veću ugroženost života ljudi, materijalnih dobara, izvora vode te veliku potrošnju energenata.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon