OBILJEŽAVANJE PRISTUPANJA RH ČLANSTVU UJEDINJENIH NACIJA

Tekst: Panopticum

Foto: www.tudjman.hr

22. svibnja 1992. godine, Republika Hrvatska primljena je u članstvo Ujedinjenih nacija, međunarodnu organizaciju kojoj su glavni ciljevi održavanje mira i sigurnosti u svijetu, promicanje gospodarske suradnje i blagostanja te zaštita ljudskih prava i temeljnih sloboda. Za Republiku Hrvatsku time se otvorilo novo povijesno poglavlje, jer je članstvom u UN-u u tadašnjim ratnim zbivanjima osigurano globalno međunarodno priznanje samostalnosti i suverenosti.

Dosadašnje članstvo Republike Hrvatske u Ujedinjenim nacijama obilježilo je ustrajno djelovanje u svim ključnim političkim tijelima UN-a kao što su Opća skupština, Vijeće sigurnosti, Gospodarsko i socijalno vijeće, Komisija za izgradnju mira, Vijeće za ljudska prava te vrijednim doprinosom koji su različitim odborima i komisijama dali brojni hrvatski diplomati i stručnjaci u angažmanu u mirovnim operacijama i pripadnici Oružanih snaga te Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

I u budućem razdoblju Hrvatska namjerava nastaviti kontinuiranim i odgovornim radom unutar sustava UN-a, te je stoga već ranije istaknula kandidature za ponovno članstvo u Gospodarskom i socijalnom vijeću (ECOSOC) na izborima 2021. godine, Komisiji za izgradnju mira (PBC) na izborima 2025. godine te konačno Vijeću sigurnosti (SC) na izborima 2029. godine, te kandidatura prof. dr. sc. Maje Seršić na izborima za Međunarodni sud (ICJ) koji će se održati krajem 2020. godine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon