OBILJEŽAVANJE NACIONALNOG DANA MULTIPLE SKLEROZE U BIOGRADU NA MORU

Tekst: Dijana Roginić

Foto: SDMSH

Okupljanjem i odjevanjem u narančaste majice više 170 oboljelih od multiple skleroze (MS) ispred zgrade Gradske uprave u Biogradu na moru Savez društava multiple skleroze Hrvatske obilježiti će Nacionalni dan MS u petak, 29. rujna 2023. godine.

Kako navode u Savezu, javnost često ne vidi što se sve zbiva iza relativno normalnog izgleda oboljelih. A oboljeli skrivaju bol, vrtoglavice, probleme s vidom, kognitivne probleme, seksualne probleme, inkontinenciju, depresiju… U sklopu dvodvenog programa Nacionalnog dana multiple skleroze u Biogradu na moru će se također održati i “XIII Hrvatski simpozij oboljelih od multiple skleroze” s nizom edukativnih predavanja vodećih stručnjaka koji se bave s MS u Hrvatskoj.

Podsjetimo, na inicijativu Saveza društava multiple skleroze Hrvatske, Hrvatski Sabor 17. travnja 2015. godine donio odluku o službenom proglašenju Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze 26. rujna. Time su oboljeli od MS-a diljem Hrvatske dobili priznanja za njihovo postojanje u zajednici i društvu.

Naime, u Republici Hrvatskoj od multiple skleroze boluje više od 7.000 osoba, te taj broj svakim danom raste. Multipla skleroza je autoimuna, neizlječiva bolest, a svaka osoba sa MS-om ima različite simptome, pa je zato i nazivaju „bolest s tisuću lica“. Mnoge osobe s multiplom sklerozom skrivaju svoju bolest, te se boje da će ukoliko kažu da imaju MS dobiti otkaz, ostati bez obitelji ili izgubiti prijatelje.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon