OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA U HID

Tekst: J. Koš

Foto: HRT

Povodom 27. siječnja – Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, Upravni odbor Hrvatsko-izraelskog društva (HID) poziva sve građane na okupljanje koje će se održati u prostorijama Društva, Radićeva 26 u Zagrebu, u ponedjeljak 27. siječnja 2020. u 18 sati. Prigodnim obilježavanjem odavati će se poštovanje žrtvama Holokausta u Hrvatskoj i Europi. Kao poseban gost, skupu će se obratiti sociolog prof. dr. Renato Matić. S gostom, prof. Matićem razgovarat će se o reviziji povijesti koja se sve više javlja, pokušavajući prikriti zločin Holokausta, ali i o sve prisutnijoj trivijalizaciji teme Holokausta, koju svakodnevno pratimo kroz različite medije od knjiga do filma, što ponižava istinu i sječanje na žrtve.

Dan 27. siječnja je Organizacija ujedinjenih nacija (UN) 2005. godine proglasila Međunarodnim danom sjećanja na žrtve Holokausta, te se javno i svečano obilježava u mnogim zemljama. Ovaj datum je izabran kao obljetnica oslobođenja logora Auschwitz, stoga i kao simbol Holokausta, stradavanja Židova pod nacistima i njihovim suradnicima tijekom Drugog svjetskog rata. Holokaust je bio provođenje nacističkog plana za „Konačno rješenje židovskog problema” –  uništenje svih svjetskih Židova, te je danas opomena narodima svijeta da se strahote takvog genocida ne smiju ponoviti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon