OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA MULTILATERALIZMA

Tekst: B. D.

Foto: UN

Na dan 24. travnja obilježava se Međunarodni dan multilateralizma utemeljen rezolucijom A/RES/73/127 Opće skupštine Ujedinjenih nacija od 12. prosinca 2018. godine. Ovogodišnji Međunarodni dan multilateralizma i diplomacije za mir prilika je za promišljanje o važnosti međunarodne suradnje, kao i uloge diplomacije u sprečavanju sukoba i održavanju globalnog mira.
Brojna su pitanja te izazovi kojima države svijeta moraju pristupiti zajednički, poput klimatskih promjena, održivog razvoja, geopolitičkih napetosti, međunarodnog terorizma, hibridnih prijetnji i dr. Aktualna pandemija izazvana koronavirusom također nedvosmisleno upućuje na važnost zajedničkog suočavanja s iznimno složenim fenomenima kroz multilateralni i diplomatski rad. U tom pogledu potrebno je zajednički raditi na unaprjeđenju mehanizama međunarodnih organizacija, a osobito sustava Ujedinjenih nacija, kako bi se povećala njihova učinkovitost i osiguralo naše kolektivno zdravlje, blagostanje, sigurnost i razvoj.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon