OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA MIGRANATA

Tekst: Panopticum

Foto: UNICEF

Opća skupština Ujedinjenih nacija je 2000. godine 18. prosinca proglasila Međunarodnim danom migranata. Na taj je dan 1990. godine usvojena Konvencija o zaštiti prava migrantskih radnika i članova njihovih obitelji. Obilježavanjem Međunarodnog dana migranata podsjeća se na značajan doprinos koji migranti daju ekonomijama zemalja u koje migriraju te naglašava važnost poštivanja njihovih ljudskih prava i osiguravanja uvjeta života dostojnog čovjeka.

Broj migranata u svijetu stalno raste, a prema podacima UN-a, od 258 milijuna osoba koje žive izvan svoje zemlje veliki broj nema pristupa osnovnim socijalnim pravima. Naime, migracije su stalna pojava a postojeći faktori ratova, klimatskih promjena, nejednakosti u društvu i želje za boljim uvjetima života pokazuju da će migracije i dalje postojati te da je odgovor na taj izazov učinkovita međunarodna suradnja u rukovođenju migracija u svrhu osiguranja poštivanja ljudskih prava. Ove je godine istaknuo da terenska istraživanja ukazuju na značajni doprinos migranata u stvaranju ekonomskog, kulturnog i socijalnog potencijala država u koje dolaze te da je neprijateljski stav prema migrantima u zemljama domaćinima nažalost u porastu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon