OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA LJUDSKIH PRAVA

Tekst: Panopticum

Foto: NYT

10. prosinca je dan kada je UN-ova Opća skupština proglasila deklaraciju koja se obilježava kao Međunarodni dan ljudskih prava. Opća deklaracija o pravima čovjekaprvi je sveobuhvatni instrument zaštite ljudskih prava, koji je proglasila jedna opća međunarodna organizacija, Ujedinjene nacije. Proglasila ju je Opća skupština UN 1948. godine. Iako protekom vremena deklaracija nije izgubila na snazi, danas rijetki pravnici poriču da je deklaracija normativni instrument koji stvara pravne obveze za države članice UN-a.

Prema podacima UN-a svake godine bilježi se sve veći rast nejednakosti u svijetu. Nažalost, u Europi i u svijetu se nastavlja s provođenjem mjera štednje i smanjivanju financijskih sredstava ponajviše na području socijalne zaštite, odnosno onih mehanizama koji su osnovani kako bi omogućili dostojanstven život svima. Osim toga, prirodne katastrofe uzrokovane klimatskim promjenama i gubitak prirodnih resursa postale su svakodnevica, čije posljedice najviše osjeća siromašniji dio svjetskog stanovništva.

U Republici Hrvatskoj ljudska prava svakog pojedinca propisana su Ustavom RH, međunarodnim ugovorima kojih je RH stranka, te zakonima. Ustav Republike Hrvatske u članku 3. zaštitu ljudskih prava određuje kao najvišu vrednotu ustavnog poretka Republike Hrvatske. Glavom III Ustava jamči se zaštita ljudskih prava i temeljnih sloboda, te velik broj pojedinačnih prava.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon