OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE SMRTI SV. JERONIMA PREDAVANJEM AKADEMIKA FELETARA

Tekst: Panopticum/T. J.

Foto: DBHZ

Povijesno društvo Koprivnica i Muzej grada Koprivnice organiziraju predavanje akademika prof. dr. sc. Dragutina Feletara povodom 1600. godišnjice smrti svetog Jeronima (420. – 2020.) koje će se održati u četvrtak, 4. lipnja 2020. u 19 sati u Galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici pod nazivom Dvojbe oko lokacije Stridona – rodnog mjesta svetog Jeronima. Predavanje dr. Feletara biti će popraćeno prikazom originalnih dokumenata, crteža i fotografija.

Rasprave o lokaciji Stridona, rodnoga mjesta svetog Jeronima, koji je nesumnjivo rođen na teritoriju Hrvatske, traju već stoljećima. Te su rasprave pojačane nakon izdavanja hrvatskog prijevoda slavnoga djela o svetom Jeronimu pavlina Josipa Bedekovića, koja je izdana 2017. godine te pogotovo danas kada se obilježava 1600. godišnjica smrti najvećeg sveca rođenog u Iliriku.

Na predavanju će se osobito govoriti o tezama pavlina Josipa Bedekovića da je Stridon zapravo današnja Štrigova u gornjem Međimurju. Nitko ne dvoji da je sveti Jeronim “grimizni Dalmatinac“, ali pojam Dalmacije u njegovo doba sezao je do Drave i limesa na Dunavu. Sveti Jeronim sam je napisao da je rođen na granici Dalmacije i Panonije, što odgovara lokaciji Stridona na mjestu današnje Štrigove. To su potvrdila stara i nova historiografska i arheološka istraživanja. Uz to, rimski papa Nikola peti izdao je 1447. godine grofovima Celjskim posebnu bulu u kojoj tvrdi da je sveti Jeronim rođen u Štrigovi. Veliki broj velikana europske historiografije (Bombardije, Valvasor i mnogi drugi) tvrde da se antički Stridon nalazi na lokaciji Štrigove. Gotovo svi stari kartografi na svojim kartama uz lokalitet Štrigovu imaju i dodatak – Rodno mjesto Sv. Jeronima. U Štrigovi je već u ranom srednjem vijeku izgrađena crkva posvećena svetom Jeronimu, a uz nju se nalazi i čudotvorni izvor vode velikog sveca.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon