NA GOLOM OTOKU OBILJEŽAVANJE EU DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE TOTALITARNIH REŽIMA

Tekst: Panopticum

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma obilježava se 23. kolovoza kao spomendan u Republici Hrvatskoj i europski je dan sjećanja na žrtve totalitarnih diktatura u Europi u 20. stoljeću.

Tim povodom premjer Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar Oleg Butković posjetiti će Goli otok, jedan od simbola stradanja Hrvata, ali i drugih naroda, u vrijeme bivše države. Služebenim protokolom posjete Golom otoku, premijer Plenković nije pozvao u delegaciju ministra policije Davora Božinovića niti predstavnike Državnog odvjetništva i USKOK-a. Naime, Plenković je marketinški gledano sasvim solidno odabrao mjesto gdje će zapaliti svijeću i pokloniti se nevinim žrtvama komunizma.

Slučajno ili ne, jedna od najvažnijih rezolucija Europskog parlamenta usvojena 19. rujna 2019. godine o “Važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe” (2019/2819(RSP) kojom se osuđuju totalitaristički režimi komunizma i fašizma u Hrvatskoj je ostala potpuno nezapažena budući Odluke iz rezolucije nisu uzeli u razmatranje ni Hrvatski sabor ni Hrvatska vlada.

Da podsjetimo, Goli otok je u javnosti poznat kao „Hrvatski Alcatraz“, a osnovan je u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata. Bio je aktivan od 1948. do 1989. godine. Na Golom otoku su bili zlostavljani, mučeni i ubijani politički zatvorenici, tzv. staljinisti i svi oni koji su se protivili režimu bivše države. Dostupni statistički podaci pokazuju  da je na Golom istodobno bilo smješteno  oko 3.500 zatvorenika, odnosno ukupno više od 16 tisuća tijekom svih godina, a na stotine je umrlo od posljedica bolesti, gladi i iscrpljenosti. Na Golom otoku su jedno vrijeme bile zatvorene i žene, a kasnije su premještene na susjedni otok Sveti Grgur.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon