OBILJEŽAVANJE DANA UN UZ NAGLASAK NA ZAJEDNIŠTVU I MULTILATERALIZMU

Tekst: B. D.

Foto: UN

Svake godine 24. listopada obilježavamo Dan Ujedinjenih nacija kada je 1945. na snagu stupila Povelja UN-a koja je postavila temelje za očuvanje svjetskog mira i sigurnosti. U proteklom razdoblju, svijet je svjedočio velikim postignućima ali i brojnim novim i teškim izazovima na području mira, sigurnosti, slobode, zdravlja, demokracije, obrazovanja te gospodarskog i društvenog razvoja u najširem smislu. Dan UN-a podsjeća cijeli svijet na važnost zajedništva i multilateralizma kao odgovora na moguće buduće izazove imajući u vidu mir i sigurnost, razvoj i ljudska prava kao osnovna tri stupa djelovanja UN-a.

Podsjetimo, Republika Hrvatska će iduće godine, odnosno 22. svibnja 2022., obilježiti 30 godina članstva u Ujedinjenim nacijama, tijekom kojih je ostvarila niz rezultata te pridonijela radu brojnih prestižnih tijela UN-a poput Vijeća sigurnosti, Vijeća za ljudska prava, Gospodarskog i socijalnog vijeća te Komisije za izgradnju mira. Osim toga, RH će u budućem razdoblju aktivno sudjelovati u tijelima UN-a u otklanjanju štetnih posljedica trenutne pandemije korone.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon