OBILJEŽAVANJE DANA UJEDINJENIH NACIJA

Tekst: V. F.

Foto: UN

Svake godine, počevši od 1945., 24. listopada obilježava se kao Dan Ujedinjenih nacija. Naime, pedeset i jedna država sudjelovala je u osnivanju UN-a kada je na konferenciji u San Franciscu 26. lipnja 1945. potpisana Povelja UN-a. Ovaj temeljni dokument stupio je na snagu 24. listopada iste godine te se stoga ovaj datum obilježava kao Dan UN-a. Povelja UN-a je u međuvremenu doživjela nekoliko izmjena koje su stupile na snagu 31. kolovoza 1965., 12. lipnja 1968. i 24. rujna 1973. godine.

U svijetu ne postoji nijedna druga globalna međunarodna organizacija koja ima legitimitet, može okupiti političke aktere koji imaju snagu odlučivanja i proizvesti normativni učinak Ujedinjenih nacija. Glavna tijela Ujedinjenih nacija su Opća skupština, Vijeće sigurnosti, Gospodarsko i socijalno vijeće, Starateljsko vijeće, Tajništvo i Međunarodni sud.

Da podsjetimo, na temelju Odluke Opće skupštine UN-a od 22. svibnja 1992. Republika Hrvatska je od tog datuma postala članicom Ujedinjenih nacija, te na temelju pristupa i stranka Povelje UN-a te Statuta Međunarodnog suda.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon