OBILJEŽAVANJE DANA MEĐUNARODNOG PRIZNANJA REPUBLIKE HRVATSKE

Tekst: R. F.

Foto: Panopticum

Danas obilježavamo 28. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Republika Hrvatska je na današnji dan prije 28 godina postala međunarodno priznata država, čime je uvrštena među slobodne nacije svijeta. Prvo međunarodno priznanje Republike Hrvatske bilo je 19. prosinca 1991. godine kada je odluku o priznanju donijela država Island. Slijedila su priznanja Slovenije, Litve, Ukrajine, Latvije i Estonije. 13.siječnja 1992. priznala nas je Sveta Stolica, a 14.siječnja San Marino. Potom 15. siječnja 1992. slijedi priznanje zemalja Europske zajednice te Kanade i Australije. Nakon toga, Hrvatska je 22.svibnja 1992. primljena u Ujedinjene nacije, a do tada već su je priznale i ostale zemlje svijeta uključujući Rusiju i Ameriku.

Prvi predsjednik RH, dr. Franjo Tuđman, u obraćanju naciji, te večeri je rekao: “Današnji dan – 15. siječnja 1992. – bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaeststoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti.”

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon