OBILJEŽAVANJE 40. GODINA BOLNICE NA KRAJU GRADA

Tekst: A. P. G.

Foto: Bauštela

Povodom obilježavanja 40 godina od prvog referenduma nikad dovršene Sveučilišne bolnice u zagrebačkom Blatu, u ponedjeljak, 14. studenog 2022. godine održati će se javna tribina kojom se želi ukazati na propadanje nečega što se nazivalo “tvornica zdravlja za 21. stoljeće”.

Podsjetimo, realizacija investicijskog programa Sveučilišne bolnice Zagreb po složenosti, opsegu i načinu izvođenja bila je jedan od najvećih i najsloženijih pothvata u povijesti Zagreba i Hrvatske. Osnovni izvor sredstava za financiranje gradnje bio je samodoprinos radnih ljudi i građana. Prvi je izglasan na referendumu 14. studenog 1982. Građani Zagreba velikom su većinom prihvatili izdvajanje od 1,5 posto osobnih dohodaka i drugih osobnih primanja u idućih pet godina, od 1. siječnja 1983. do 31. prosinca 1987. Drugi samodoprinos izglasan je na referendumu 15. studenog 1987. i trajao je od 1. siječnja 1988. do 31. prosinca 1992. godine.

Naime, preko 400 tisuća zaposlenih građana Zagreba je 10 godina plaćalo samodoprinos za bolnicu koja nikad nije dovršena i ne služi svojoj zdravstvenoj namjeni. Sudbina tog projekta i dalje nije poznata, iako je tijekom 2019. angažirano 40 milijuna kuna u pripremi analize o mogućoj budućnosti bolnice, a svakako je dodatno aktualizirana pandemijom koronavirusa i potresom 22. ožujka 2020. u kojem su teško oštećene stare zagrebačke bolnice, dok ona u Blatu, građena novcem građana i spremna da izdrži potres magnitude 9 po Richteru, umjesto pružanja zdravstvene sigurnosti, sablasno propada.

Točno 35 godina od početka gradnje, 11. svibnja 2020., otvorena je izložba neobičnog naziva “U OSNIVANJU U LIKVIDACIJI”. U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu izloženo je obilje dokumentacije, fotografija, službenih dokumenata, propagandnih i video materijala te izvoda iz nekoliko stotina novinskih članaka koje je o nedovršenoj Sveučilišnoj bolnici u Blatu u Zagrebu prikupio umjetnički kolektiv MONTAŽSTROJ. Ta arhivska građa ilustrira povijest bolnice od njenih početaka do ovih dana. Iako nam izložba nije dala odgovor na pitanje – zašto je projekt propao, isti će nam pokušati dati dokumentarni film koji se paralelno snima pod naslovom “NEDOVRŠENO/BLATO”.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon