OBILJEŽAVANJE 29. GODINA HRVATSKOG ČLANSTVA U UJEDINJENIM NACIJAMA

Tekst: Panopticum

Foto: HRT

Danas se obilježava 29. obljetnica od primitka Hrvatske u članstvo Ujedinjenih nacija 22. svibnja 1992. godine, što se smatra završetkom međunarodnog priznanja u procesu hrvatske samostalnosti i državnosti. U evociranju uspomena na taj važan međunarodni događaj skrećemo pozornost na govor prvog predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana u sjedištu UN-a u New Yorku.

Naime, prve godine članstva bile su obilježene diplomatskim naporima da se agresija na Hrvatsku što prije okonča, a potom i osigura mirna reintegracija okupiranih područja i time puna teritorijalna cjelovitost i suverenitet. U sljedećem razdoblju uslijedila je afirmacija na svjetskoj političkoj sceni. U tom periodu je odabrano nekoliko hrvatskih diplomata na važne funkcije i zadaće unutar UN-a. Svemu tome treba pridodati i nesebični angažman Hrvatske u mirovnim operacijama diljem svijeta.

Danas je Hrvatska aktivni sudionik brojnih važnih procesa, od reforme Organizacije, uključujući rad Opće skupštine i način izbora glavnog tajnika pa sve do donošenja UN-ove 2030 Agende za održivi razvoj. S prioritetnim izazovima današnjice Hrvatska naglašava značaj i neophodnost multilateralnog djelovanja za iznalaženje učinkovitih rješenja u svim podrušjima svijeta.

Kao i do sada, Hrvatska i dalje pridonositi djelovanju Ujedinjenih nacija, i to od očuvanja međunarodnog mira i sigurnosti te jačanja međunarodnog prava, do promicanja međunarodne suradnje na rješavanju izazova ekonomskog, socijalnog, kulturnog i humanitarnog karaktera, uključujući zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon