O.L.A.F. U PREDBOŽIĆNOJ VIZITI REPUBLIKE HRVATSKE

Tekst: Panopticum

Foto: O.L.A.F.

Poslije održanog dvodnevnog političkog skupa EPP u hrvatsku metropolu nakon EU perjanica iz redova pučana stižu financijski forenzičari iz O.L.A.F-a u potrazi za nestalim novcem iz fondova Europske unije. Kako se neslužbeno može saznati O.L.A.F., jedino tijelo EU-a ovlašteno za otkrivanje, istraživanje i suzbijanje prijevara sa sredstvima EU-a je za 2. prosinca 2019. najavio svoj dolazak u Zagreb. Zasad, jedina moguća dodirna točka dolaska O.L.A.F-a u Hrvatsku je trenutni boravak revizora Europskog suda iz Luxembourga u nadzoru poslovanja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) zbog sumnjivih isplata poticaja u poljoprivredi. U krugovima oko Vlade RH  zasad je nemoguće dobiti bilo kakvu povratnu informaciju u vezi toga.

Da podsjetimo, O.L.A.F. istražuje prijevare povezane s proračunom EU-a, korupciju i ozbiljne prekršaje unutar europskih institucija te za Europsku komisiju izrađuje politiku borbe protiv prijevara. U razdoblju od 2010. do 2018. godine O.L.A.F. je zaključio više od 1900 istraga, zatim preporučio povrat 6,9 milijarde EUR u proračun EU-a te izdao više od 2500 preporuka za sudske, financijske, stegovne ili administrativne mjere nadležnih tijela država članica EU.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon