O KNJIGAMA I LJUDIMA – MAGRISOVA ABECEDA U LABIRINTU KNJIŽEVNOSTI

Tekst: Panopticum

Foto: Fraktura

U izdanju zagrebačkog nakladnika Fraktura nedavno je objavljena knjiga Claudia Magrisa pod naslovom “Abecede:  o knjigama i ljudima”. Riječ je o autorovim prilozima iz talijansakih publikacija objavljivanih najviše u listu Corriere della Sera, od 1998. do 2008. godine. Knjiga kao svojevrsni labirint književnosti donosi niz promišljanja i iskustva Claudia Magrisa, od književnih junaka i književnih oblika, putem kojih upućuje čitatelje na istraživanje i traženje vlastitog dojma. Magrisovu knjigu od 370 stranica s talijanskog je prevela Ljiljana Alvirović.

Claudio Magris prozaist je, kritičar, polihistor i istraživač mikrosvjetova Srednje Europe. Bio je profesor njemačke književnosti na Sveučilištu u Trstu. Nakratko se bavio politikom: od 1994. do 1996. godine bio je zastupnik u talijanskom parlamentu. Člancima i kolumnama reagira u dnevnim novinama, najčešće u Corriere della Sera. Autor je više od trideset knjiga, među kojima su “Nagađanja o sablji” (1984.), “Dunav” (1986.), “Stadelmann” (1988.), “Ono drugo more” (1991.) i “Mikrokozmi” (1997.). Primio je brojne književne nagrade te nekoliko talijanskih i svjetskih odličja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon