NP SJEVERNI VELEBIT UPOZORAVA POSJETITELJE DA VODA S IZVORA ŠTIROVAČA NIJE ISPRAVNA ZA PIĆE

Tekst: Panopticum

Foto: NP S. Velebit

Obaviješću od 24. srpnja 2023. u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, upozoravaju posjetitelje da voda s izvora Štirovača trenutno nije pogodna za piće. Nakon nedavno provedene laboratorijske analize, utvrđeno je da voda s ovog izvora ne zadovoljava uvjete postavljene Pravilnikom o parametrima sukladnosti, metodama analiza i monitoringom vode namijenjene za ljudsku potrošnju (NN 64/23).

Uprava parka moli sve posjetitelje da uzmu u obzir ovu informaciju pri planiranju svojih izleta i aktivnosti unutar parka. Konzumacija vode s ovog izvora može imati negativne zdravstvene posljedice, stoga se preporučuje da posjetitelji sa sobom ponesu dovoljne količine pitke vode.

Kako se nadalje navodi, Nacionalni park Sjeverni Velebit nastavlja raditi na održavanju sigurnosti i zdravlja svojih posjetitelja, te će redovito ažurirati ovo upozorenje prema najnovijim rezultatima testiranja vode.

Podsjetimo, Štirovača je, zajedno s Plitvičkim jezerima, te Bijelim i Samarskim stijenama, bila među prvim nacionalnim parkovima proglašenima na teritoriju Hrvatske u sklopu Financijskog zakona za 1928./1929. godinu, zahvaljujući Ivanu Krajaču, ministru trgovine i industrije za vrijeme Kraljevine Jugoslavije. Nažalost, odredba o proglašenju vrijedila je samo godinu dana, nakon čega su ti prostori izgubili status zaštićenih područja.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon