NP SJEVERNI VELEBIT: ŠTIROVAČA

Tekst: Panopticum

Foto: S. Gajdek

Sve ceste i svi prijelazi preko Velebita vode isključivo iz Like na primorsku stranu Jadrana ili obrnuto, samo je jedna cesta koja vodi kroz Velebit po njegovoj dužini. To je asfaltirana tzv. vojna cesta kroz šume, vrleti i stijene sjevernog i srednjeg Velebita.

Na jednom mjestu cesta doseže visinu od 1.200 m i vodi doslovno kroz srce Velebita. Nadalje, na malom proplanku nalazi se planinarski dom „Careva kuća“, a malo dalje i „Mrkvište“, još jedna planinarska kuća koja se nalazi uz cestu, točnije na raskrižju gdje se s ove ceste odvaja makadamski put na Veliki Alan i dalje za Jablanac. Dalje putem nakon nekoliko kilometara dolazi se do Štirovače. Štirovača se nalazi također u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, a poznata je po velikim očuvanim crnogoričnim šumama.

U Krasnom Polju, kod pilane postoji velika obavijesna tabla za ulaz u područje Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i putokaz za Gospić. Tu se skrene gdje počinje uspon uskom i zavojitom cestom između kamenih gromada, starih smreka i stabala bukve. Stirovača je ugodno mjesto za odmor ili ručak u prirodi budući su obnovljene klupe i stolovi, pecana koja svakome može poslužiti i što je najvažnije, pitka voda. Točnije, obzidani izvor vode na Štirovači je najveći izvor vode na cijelom Velebitu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon