NOVO NAPUŠTANJE HRVATSKE

Tekst: R. F.

Foto: Protothema

U petak, 14. veljače 2020. uoči početka sigurnosne konferencije u Muenchenu , vodećeg svjetskog foruma za raspravu o međunarodnoj sigurnosnoj politici održan je sastanak ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana s američkim državnim tajnikom Mikom Pompeom. Prema zajedničkoj izjavi obaju diplomata, Sjedinjene Države trebale bi do kraja godine Hrvatima ukinuti vize, a dvije zemlje potpisati sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Kako je izjavio ministar Grlić Radman, Hrvatska je ispunila sve uvjete i ukidanje viza za SAD je pitanje trenutka i to je u interesu i hrvatskih i američkih gospodarstvenika. U ovom trenutku uz Hrvatsku, još su jedino Rumunjska, Bugarska i Cipar članice EU-a kojima SAD još nije ukinuo vize. Poljska je iz američkog viznog režima isključena krajem 2019. godine.

KRENULA DIPLOMATSKA AKTIVNOST

Odmah nakon minhenskog sastanka Pompeo-Grlić Radman u utorak, 18. veljače 2020. godine, konzul u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu, David J. Jendrisak održao je polaznicima Jednogodišnjeg stručnog diplomatskog studija predavanje na temu „Program izuzeća od viza sa SAD-om“ (US Visa Waiver Program), s posebnim naglaskom o hrvatskim nastojanjima da se priključi navedenome programu. Američki konzul uvodno je govorio o Programu, njegovim prednostima i značaju, a potom se osvrnuo na aktivnosti koje Hrvatska poduzima kako bi do listopada ove godine, što je ujedno i kraj američke fiskalne godine, ispunila preostale tehničke uvjete za Program, a posebno kako bi dostigla uvjet od najviše 3 posto odbijenih zahtjeva za vizu. U protekloj fiskalnoj godini Hrvatska je zabilježila do sada najnižu stopu odbijenih zahtjeva za američke vize u svrhu turizma ili poslovnog posjeta koja je iznosila 4,02 posto. Navedeno predavanje iskoristilo se i kao prilika za  pojašnjenje procesa podnošenja zahtjeva za američku vizu. Dakle, diplomati SAD su već krenuli s instrukcijama i radionicama novog sustava koji bi hrvatskim građanima omogućavao putovanje u SAD bez vize.

PRIMJERI ODBIJANJA IZDAVANJA VIZA

U dosadašnjoj praksi najviše se odbijaju zahtjevi za izdavanjem viza hrvatskih državljana podneseni u Srbiji i BiH, a u velikoj većini je riječ o osobama koje nisu mogle dokazati da imaju siguran izvor financiranja, a koje često imaju članove obitelji koji žive u SAD-u te imaju poduzeća ili obrte. Takvi slučajevi mogu indicirati kako je plan podnositelja zahtjeva otići u SAD i zaposliti se kod rođaka. Uglavnom je riječ o mlađim osobama koje su završile fakultet, odnosno o mladim obiteljima.

NOVA ISELJAVANJA

Kao što je poznato i statistički obrađeno ulaskom Hrvatske u EU tijekom 2013. godine iz RH je iselilo nekoliko stotina tisuća njezinih građana. Na napuštanje Hrvatske odlučili su se gotovo sve dobne skupine osim one najstarije koja je u mirovinskoj dobi. Prema neslužbenim procjenama ukidanjem viza za SAD  iz Hrvatske će u samo 2-3 godine iseliti više osoba nego u EU tokom posljednjih osam godina. Dakle, radi se o više od 300 tisuća ljudi, uglavnom mladih, školovanih i svih kategorija zanimanja. Osim društvene dekadencije koja će nastupiti kao rezultat brojnog iseljavanja u SAD, Hrvatska će postat utočište uglavnom starijih osoba.

Da podsjetimo, Hrvatska ima čak više od 185 tisuća osoba starijih od 80 godina, a onih starijih od 65 godina u mirovinskoj dobi nevjerojatnih 775 tisuća. Prevladavajuću starost hrvatske populacije potvrđuje i odnos prema populaciji mlađoj od 18 godina koja ukupno broji oko 710 tisuća osoba. Izrazito duboka starost prema demografskoj tipizaciji dobnog sastava stanovništva, stavlja Hrvatsku među pet najstarijih populacija u svijetu. Prirodni pad, iseljavanje, izumiranje i sve ostale demografske negativnosti samo su dio hrvatske stvarnosti na koju, zasad, nema odgovarajuće političke reakcije.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon