NOVO LICE HRVATSKOG TURIZMA

Tekst: R. F.

Foto: MMPI

Od  četvrtka, 23. srpnja 2020. Hrvatska ima novu ministicu turizma i sporta – dr. sc. Nikolinu Brnjac. Prema dostupnom CV-u, nova ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac nema poslovnog iskustva u turističkom sektoru. Naime, Brnjac je do sada bila na funkciji državne tajnice Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a prije toga obnašala je istu funkciju ali u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Najveći turistički dosezi grada iz kojeg dolazi je organizacija manifestacije Dani piva. Iz imovinske kartice je vidljivo da otplaćuje jedan kredit te da je vlasnica dva stana u Zagrebu. Sa suprugom ima i brod vrijedan 260 tisuća kuna dok na bankovnom računu imaju 260 tisuća eura štednje.

ŽENSKA KOPIJA BAJSA?

Hoće li joj nepoznavanje struke biti mana ili prednost, pokazati će vrijeme, i to posebno na okolnost velikih izazova koji se nameću pred domaći i svjetski turistički sektor u okruženju pandemije korone kojoj se ne nazire kraj. Prema neslužbenim statističkim podacima hrvatski turizam je u 2020. godini zbog posljedica pandemije Covid-19 na brojkama od 40 posto onih iz 2019. godine. I to nije sasvim pouzdan podatak jer se prostorno razlikuje od mjesta do mjesta idući od sjevera prema jugu Hrvatske.

VISOK I RIZIČAN UDIO U DRŽAVNIM PRIHODIMA

Hrvatska je u EU i u svjetskim okvirima posebna priča u prihodima od turizma, budući udio turizma u njenom BND-u prelazi relativno visok i rizičan prag od 20 posto ukupnih državnih financija, tako da svaki zastoj ili krivi potez u toj grani gospodarstva predstavlja opću opasnost za funkcioniranje zemlje u cjelini. Zasebni problem hrvatskog turističkog sektora čini nesposobni kadar HTZ-a koji operativno ne prati gospodarske iskorake i probleme s kojima se suočavaju turistički djelatnici. Osim toga, kadar u HTZ-u je u velikoj mjeri zapošljavan po babi i stričevima i financira se parafiskalnim nametima poput HGK ili ZAMP-a za koje hrvatski gospodarstvenici traže potpuno ukidanje. Slikovit primjer netransparentnog zapošljavanja u HTZ-u je i slučaj samog premijera Andreja Plenkovića koji je zbog uguravanja članova šire obitelji u redove tzv. turističke diplomacije završio s prijavom Povjerenstvu za sukob interesa koja još nije okončana i s kojom ulazi u novi mandat.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon