NOVI ZELAND: UOČEN POJAČANI RAST RAZINE MORA

Tekst: Panopticum

Foto: Britannica

Razina mora u dijelovima Novog Zelanda raste dvostruko brže nego što se očekivalo, posebno ugrožavajući dva najveća grada u zemlji, kažu rezultati studije objavljeni u ponedjeljak, 2. svibnja 2022. godine. Naime, podaci prikupljeni duž morske obale Novog Zelanda ukazuju na to da neka područja već tonu ispod morske površine za tri do četiri milimetra godišnje.

PROGRAM NZ SEARISE

Projekcije, koje je pojedini novozelandski znanstvenici nazvaju “pomalo zastrašujućima”, rezultat su opsežnog petogodišnjeg istraživačkog programa koji se provodio pod nazivom “NZ SeaRise”. U njemu sudjeluje više desetaka domaćih i međunarodnih znanstvenika, a financira ga vlada Novog Zelanda.

Prema prognozama znastvenika vlasti imaju manje vremena od očekivanog da bi isplanirale na koji se način prilagoditi posljedicama klimatskih promjena, posebice preseljenju stanovnika koji žive uz obalu.

Premijerka Jacinda Ardern je kazala da je planiranje u tijeku. Ono obuhvaća predviđanje troškova i budžeta za preseljenje stanovnika iz potencijalno ugroženih područja i za izgradnju potrebne infrastrukture. Premijerka Ardern je pozvala svoje sugrađane da naprave sve što mogu kako bi se smanjila emisija štetnih stakleničkih plinova i ograničile posljedice klimatskih promjena. Podsjetila je da je porast razine mora posljedica globalnog zatopljenja i otapanja ledenjaka.

UGROŽENI NAJVEĆI GRADOVI

Jedan od članova znanstvenog programa “NZSeaRise” navodi da bi, ako do 2100. godine globalno razina mora poraste za oko pola metra, ona mogla dosegnuti gotovo metar u velikom dijelu novozelandskog arhipelaga, s obzirom na to da istodobno tone i kopno.

Takav bi scenarij bio posebno poguban za stanovništvo glavnoga grada Wellingtona, kod kojega bi do 2040. porast razine mora mogao iznositi i 30 cm, a to se očekivalo tek 2060. godine.

Stoga bi njegovi stanovnici svake godine mogli biti izloženi velikim poplavama s nesagledivom štetom.

RAZINA MORA RASTE DUPLO BRŽE OD PLANIRANOG

Podaci znanstvenog programa “NZ SeaRise” pokazuju da je porastu mora najizloženija jugoistočna obala naseljenijega Sjevernog otoka, a opasnosti je osobito izložen Auckland, koji je sa 1,7 milijuna stanovnika najveći grad na Novom Zelandu. Predviđa se da će razina mora rasti 50 posto brže u priobalnom području u središtu grada i u nekoliko predgrađa, što bi moglo imati golem utjecaj na cijene kuća i premije osiguranja.

Program “NZ SeaRise” je razvio i online alate namijenjene stanovnicima i vlastima, zahvaljujući kojima će se moći provjeriti predviđanja za područja u kojemu pojedinci žive te će se moći procijeniti rizik od poplava i erozije te na koji se način najučinkovitije prilagoditi porastu razine mora.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon