NOVI USPJEH HRVATSKIH SREDNJOŠKOLACA NA MEĐUNARODNOJ KEMIJSKOJ OLIMPIJADI ODRŽANOJ U ZÜRICHU

Tekst: dr. sc. Tomislav Portada

Slike: IChO/Srednja.hr

U srijedu 26. srpnja 2023. na Glavnom željezničkom kolodvoru u Zagrebu svečano su dočekani članovi reprezentacije koji su predstavljali Hrvatsku na 55. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi održanoj u Švicarskoj, u Zürichu.

Međunarodna kemijska olimpijada (IChO) godišnje je natjecanje iz kemije za najtalentiranije srednjoškolce iz cijelog svijeta. Svaka država šalje četvero učenika koji se natječu na teorijskom i praktičnom (laboratorijskom) dijelu ispita.

Hrvatsku reprezentaciju su ove godine činili maturanti Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu Viktor Delač i Tom Kovačić, učenica Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca Ema Novak i učenica Gimnazije Pula Kim Radešić, te mentori prof. dr. sc. Branimir Bertoša i prof. dr. sc. Branka Zorc. U Zagrebu su ih dočekali roditelji, članovi obitelji, prijatelji, nastavnici i mentori te novinari Hrvatske televizije i RTL-a koji su o tome snimili reportažu. Svih četvero učenika za svoj su uspjeh na kemijskoj olimpijadi nagrađeni brončanim medaljama!

Slika 1. Naši “brončani kemičari”

Slika 2. Naši nagrađeni učenici sa svojim obiteljima na Zagrebačkom glavnom kolodvoru

Posebno dojmljivo iznenađenje ove su godine priredili djelatnici Hrvatskih željeznica tako što su u trenutku izlaska reprezentacije iz vlaka putem razglasa poimence pozdravili, čestitali i zaželjeli dobrodošlicu svim članovima hrvatske reprezentacije!

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon