NOVI POSAO ZA PEJČINOVIĆ BURIĆ?

Tekst: B. Dobrijević

Foto: MVEP

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u srijedu, 20. ožujka 2019.  će pred Odborom ministara Vijeća Europe obrazlagati svoju kandidaturu za glavnu tajnicu organizacije, a uoči toga događaja premijer Andrej Plenković ističe da šefica hrvatske diplomacije ima sve kvalitete za taj posao. Naime, potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić jedna je od četvero kandidata za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Uz Pejčinović Burić, kandidirali su se potpredsjednik belgijske vlade, ministar vanjskih i europskih poslova i ministar obrane Didier Reynders, bivši litavski premijer i zastupnik u parlamentu Andrius Kubilius te bivša grčka ministrica vanjskih poslova i parlamentarna zastupnica Dora Bakojanis.

Odbor ministara VE-a održat će odvojene razgovore s četvero kandidata u ožujku 2019. godine i potom objaviti odluku o konačnom popisu kandidata, koji će biti podnesen Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Parlamentarna skupština potom će nastaviti s izborom novog glavnog tajnika koji bi se trebao održati u lipnju 2019.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon