NOVI NEBESKI SKITNICA

Tekst: Karlo Bermanec

Foto: Arecibo/NASA

Bliži se Međunarodni Dan asteroida (30. lipanj), a svemir nam još jednom omogućuje da se uvjerimo kako on za nas ima još mnogo iznenađenja i uzbuđenja. Osim što je nedavno iznad Zagreba eksplodirao mali asteroid, sad nam u “posjet” šalje jednog velikog! I to baš sutra!

Vrlo velik asteroid proći će relativno blizu Zemlje 29. travnja 2020. On za nas nije  neposredna opasnost, ali je dobro da ga pratimo kako bi mogli bolje upoznati njegovu putanju, veličinu, brzinu rotacije, možda i sastav, a sve s ciljem da se bolje pripremimo za predstojeći bliski susret s nekim asteroidom koji će za nas biti ozbiljna prijetnja. Dakle, nije upitno hoće li se to ikada dogoditi, nego kada, i hoćemo li se znati pripremiti i po mogućnosti obraniti.

PRAĆEN IZ PORTORIKA

Asteroid neobičnog imena “(52768) 1998 OR2” proći će kraj Zemlje na sigurnoj udaljenosti od 6 milijuna km, što je 16 puta dalje od Mjeseca. Biti će to najveći asteroid koji će ove godine proletjeti relativno blizu Zemlje (barem najveći za kojega za sada znamo. Prema trenutnim mjerenjima, asteroid putuje kroz svemir brzinom 31.320 km/h, promjer mu je nešto veći od 2 km i uglavnom je zaobljen, s rotacijom oko svoje osi od 4.1 sata.

Astronomi u opservatoriju Arecibo u Portoriku proučavaju asteroid još od 8. travnja 2020. Njihove radarske slike visoke rezolucije pružaju prvi pogled na ovaj veliki asteroid, otkrivaju njegov oblik i neke manje topografske značajke poput izbočina i udolina.

RIMSKI VIRTUALNI TELESKOP

Asteroid će biti najbliže Zemlji sutra, 29. travnja oko 11:56 po našem vremenu, pa ga nećemo moći optički promatrati s naših geografskih širina. Zato su profesionalni opservatoriji već usmjerili svoje teleskope prema njemu, a biti će vidljiv i amaterima s manjim teleskopima kao “zvijezda” koja se sporo kreće.

Animacija prikazuje asteroid (52768) 1998 OR2 kako se kreće ispred zvijezda. Napravljena je 15. travnja 2020. kombinacijom 166 slika  snimljenih robotskom jedinicom Elena iz projekta Virtualni teleskop u Rimu, u Italiji. Asteroid je u središtu slike vidljiv kao jasna svijetla točka.

Kamo i gdje gledati teleskopom (https://theskylive.com/1998or2-info). Nemate pristup teleskopu? Nema problema! Projekt „Virtualni teleskop“ u Rimu, večeras 28. travnja 2020. pustiti će besplatan prijenos uživo za promatranjeasteroida. Internetska poveznica: (https://www.virtualtelescope.eu/webtv/)

Naslovna fotografija: Radarska slika asteroida “(52768) 1998 OR2” snimljena 18. travnja 2020. na opservatoriju Arecibo u Portoriku.

Gif 1.: Rotacija asteroida “(52768) 1998 OR2” snimljena 18. travnja 2020. na opservatoriju Arecibo u Portoriku.

Gif 2.: Animacija – Gianluca Masi/ VirtualTelescope Project.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon