NOVI IZGLED NAJVEĆE ŠVICARSKE NOVČANICE

Tekst: R. F.

Foto: www.orellfuessli.ch

Švicarska novčanica od tisuću franaka, jedne od najvrednijih valuta u svijetu, dobiva novi izgled zbog čestih međunarodnih kritika da su podesne zbog pomaganja u kriminalu i utaji poreza. Naime, Švicarci koji su nekad bili poznati po tome što su omogućili svjetskim bogatašima da imaju tajno mjesto za “parkiranje” svog novca u njihovim bankama, ozbiljno su počeli shvaćati privatnost. Dakle, čak i švicarci koji vole novac imaju neke granice u pogledu rukovanja gotovinom, iako još u dosta slučajeva navode kako će novac zadržati svoju privlačnost jako dugo, zahvaljujući upravo anonimnosti.

Obnovljeni dizajn trebao bi biti predstavljen 5. ožujka 2019. godine. Međunarodna kritika švicarskih velikih bankovnih novčanica prisilila je promjene i drugdje u svijetu, na način da je Europska središnja banka zaustavila novo izdavanje novčanice od 500 eura. Prema istraživanju središnje švicarske banke gotovo 20 posto ljudi izjavilo je da su koristili gotovinu prilikom plaćanja iznosa večeg od 1000 franaka.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon