NOVI EKOLOŠKI ZAKON U KANADI POD LUPOM INVESTITORA

Tekst: M. R. H.

Foto: Calgary Herald

Prema pisanju sjevernoameričkih medija prijedlog Kanadskoga parlamenta za oznake – otrovno – na plastičnim proizvodima koji se našao u novom paketu zakona o zaštiti okoliša izazvao je negodovanje među zainteresiranom industrijom. Posebice strah od odbijanja investitora u ovaj industrijski sektor.

Naime, trenutno se u Kanadi oporabljuje jedva 12 posto plastične otpadne ambalaže, a oko 20 puta se više proizvede novih plastičnih materijala no regenerata od svih otpadnih plastičnih proizvoda. Ipak se konstatira kako bi zamjena PET-plastenki alternativnim proizvodima generirala 1,6 puta viši ugljikov trag.

S obzirom na povećana ulaganja u područje kružnoga gospodarstva koje je posebice dobro primjenjivo na plastične materijale i proizvode, smatra se kako prijedlog treba odbiti te inzistirati na zakonskim odredbama o povećanju udjela regenerata u novim plastičnim proizvodima. U protivnom, oznaka “otrovno” na plastičnim proizvodima mogla bi otjerati investitore.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon