NOVE STRATEGIJE EU DONOSE JEDINSTVENE DEKLARACIJE NA PREHRAMBENIM PROIZVODIMA

Tekst: Panopticum

Foto: France24

Od rujna 2021. se u EU provodi pilot-projekt vezan za ocjenu utjecaja proizvoda na okoliš. Na temelju rezultata od sljedeće godine bi se trebao uspostaviti optimalan sustav označavanja. Prema neslužbenim informacijama iz Bruxellesa projekt će razmatrati puno parametara obzirom da prije stavljanja pojedinog prehrambenog proizvoda na police treba raščlaniti svaki važan segment.

Istraživanja u EU pokazuju da su Europljani zabrinuti zbog ekološkog otiska hrane koju konzumiraju i očekuju ubuduće detaljne informacije o održivosti proizvoda. Kako bi im to bilo omogućeno, EU će uvesti eko-oznake kako bi potrošači lakše donosili odluke pri kupnji. Naime, novi eko-proizvodi će označavati robu i popratne usluge koje poštuju visoke standarde zaštite okoliša i važan su instrument u promicanju politike održive proizvodnje i potrošnje. Osim smanjenja negativnog učinka na okoliš, zdravlje, klimu i prirodna dobra, cilj ekoloških oznaka je poticanje na društveno odgovorno poslovanje i održive stilove života.

Opće je poznato da svaka hrana u proizvodnji nosi određene klimatske troškove. Prema dostupnim podacima, prehrambeni sustavi odgovorni su za otprilike trećinu globalnih emisija stakleničkih plinova. Osim emisija, ekološki utjecaji suvremene poljoprivrede također uključuju njen vodeni otisak, eutrofikaciju vode, degradaciju tla i gubitak biološke raznolikosti.

Podsjetimo, Europski parlament je podržavajući poljoprivrednike u travnju 2021. donio Rezoluciju o zaštiti tla a u lipnju 2021. godine Strategiju za bioraznolikost. Iako je u EU dosad označavanje hrane već dobrim dijelom regulirano, nove strategije sadrže 27 zakonskih prijedloga i politika koje će u sljedećih desetak godina mijenjati načine na koje se u EU proizvodi, prerađuje, kupuje i konzumira hrana. Cilj je zaštita okoliša, potrošača, a u konačnici i proizvođača.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon