NOVE ROTACIJE U HRVATSKOJ DIPLOMACIJI

Tekst: B. D.

Foto: IKA

Iako su nova redovna imenovanja u hrvatskoj diplomaciji predviđena tek za mjesec travanj i svibanj 2021. godine, čini se prema neslužbenim informacijama iz MVEP-a da će manji paket novih veleposlanika Republike Hrvatske biti imenovan i prije tog roka. Naime, najavljenim dolaskom na novu dužnost na mjesto savjetnika predsjednika RH za vanjsku politiku trenutno akreditiranog veleposlanika RH u Vatikanu Nevena Pelicarića na to veleposlaničko mjesto dolazi Davor Ivo Stier.

Nadalje, i na upražnjeno mjesto nedavno preminulog veleposlanika RH u Litivi, diplomata Krešimira Kedmeneca očekuje se novo imenovanje ali za sada nije još poznato ime koje bi apliciralo na to upražnjeno mjesto u veleposlanstvu u Vilniusu. Prema dostupnim informacijama, trenutno te poslove u veleposlantvu RH u Vilniusu obavlja Dunja Staničić, treća tajnica, privremena otpravnica poslova veleposlanstva.

Osim toga, i u Pariz bi trebao biti upućen novi hrvatski veleposlanik umjesto teško bolesnog  veleposlanika Filipa Vučka koji se već nalazi u Zagrebu na liječenju. U diplomatskim krugovima na Zrinjevcu spominje se ime Mire Kovača koji bi trebao preuzeti novu dužnost veleposlanika RH u Francuskoj. Bilo kako bilo, čini se da na taj način HDZ i Andrej Plenković jednim udarcem rješavaju dva problema sa svojim desnim jastrebovima. U jednu ruku ih nagrađuju prestižnim mjestima u diplomaciji a drugom ih udaljuju iz Zagreba kako ne bi previše talasali i uznemiravali članstvo unutar vladajuće stranke.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon