NOVALJA DOMAĆIN STRUČNOG SKUPA HRVATSKE VATROGASNE ZAJEDNICE

Tekst: N. Francetić/Panopticum

Foto: HVZ

U Novalji na otoku Pagu je u petak, 1. prosinca 2023. započeo 13. jesenski stručni skup Hrvatske vatrogasne zajednice koji je okupio gotovo 120 sudionika sustava zaštite od požara iz cijele Hrvatske. Na otvaranju su sudjelovali izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja general Dragutin Repinc, izaslanik ministra obrane pukovnik Rajko Mijatović, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zapovjednik PP eskadrile pukovnik Darko Kučej, u ime Ministarstva unutarnjih poslova inspektor Nikola Turkalj, zamjenik predsjednika Predsjedništva HVZ-a Dino Kozlevac, u ime VZŽ Ličko-senjske Zvonimir Lončarić, župan ličko-senjski Ernest Petry, gradonačelnik Grada Novalja Ivan Dabo, predstavnici Gasilske zveze Slovenije Marko Adamič i Boris Budala, te predstavnici drugih dionika koji sudjeluju u stručnom skupu kao i vatrogasci iz područja cijele RH.

Zapovjednik Tucaković otvorio je skup kazavši kako su u vatrogastvu brojne teme važne i treba ih rješavati, ali treba uzeti u obzir da je vatrogastvo velik sustav te da je potrebno vrijeme da se svi ti problemi i riješe. U prvom predavanju zapovjednik Tucaković osvrnuo se na protupožarnu sezonu u 2023., kao i o pripremama za 2024. godinu, s posebnim osvrtom na  Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH te na izradu novog za sljedeću godinu.

Gradonačelnik Dabo izrazio je zadovoljstvo što je Novalja ponovno, po drugi put u istoj godini, domaćin vatrogasnog događanja koji okuplja velik broj vatrogasaca iz cijele RH. I župan Petry je rekao kako je čast što su Novalja i Ličko-senjska županija ponovno domaćin aktivnosti koje se organiziraju u vatrogastvu na državnoj razini. Izaslanik predsjednika Predsjedništva HVZ-a Kozlevac pohvalio je ovaj skup kao priliku da se analiziraju intervencije i razmjene iskustva te izrazio zahvalu i sudionicima iz drugih subjekata koji sudjeluju u sustavu zašite od požara, a i danas su sudionici stručnog skupa vatrogasaca.

General Repinc izrazio je zadovoljstvo zbog organizacije ovog skupa, kazavši kako vatrogasci imaju što reći i ne trebaju biti skromni niti kritični, ali je također rekao da je važno otvarati teme što sve treba popraviti.

Na ovom jednodnevnom skupu teme su rezervirane za analize vatrogasnih intervencija, od analize intervencije u Osijeku na požaru na prostoru tvrtke za preradu i skladištenje plastike „Drava Internacional“, požara na Čiovu i u Župi Dubrovačkoj, poslova vatrogasne inspekcije, važnosti vremenske prognoze za vatrogastvo, angažmana zračnih snaga tijekom protupožarne sezone do zaštite požara šuma i tekućih EU projekata HVZ-a. I na ovome skupu sudjeluju izlagači zahvaljujući kojima se sudionici i posjetitelji mogu upoznati i s novitetima na tržištu usluga kao i s proizvodima namijenjenim vatrogastvu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon