NOVA PUBLIKACIJA INSTITUTA ZA OCEANOGRAFIJU O JADRANSKIM ŠKOLJKAŠIMA

Tekst: F. R.

Foto: IOR

Institut za oceanografiju i ribarstvo (IOR) iz Splita objavio je nedavno knjigu pod naslovom “Biologija, ekologija i raznolikost jadranskih školjkaša” čiji su autori Melita Peharda Uljević, Rino Stanić i Pero Ugarković. Iako su školjkaši jedna od najraznolikijih i najistraživanijih skupina morskih organizama do sada je vrlo malo tekstova o ovom razredu beskralježnjaka bilo dostupno na hrvatskom jeziku. Knjiga je namijenjena popularizaciji znanosti, neće biti u prodaji, već će biti dostupna čitateljima u brojnim knjižnicama i institucijama.

Znanstveno-popularnim pristupom, zadržavajući visoku dozu stručnosti, autori su ovom knjigom detaljno saželi svo znanje o školjkašima Jadranskog mora. Dugogodišnje iskustvo u istraživanju školjkaša preneseno je u tri različita dijela knjige. U prvom su opisane značajke školjkaša, uključujući poglavlja o morfologiji i anatomiji, raznolikosti školjkaša i njihovom načinu života, rastu i starosti, te o prikupljanju i uzgoju. Drugi dio detaljno se bavi najvažnijim vrstama u Jadranu, dok treći donosi do sada najpotpuniji popis vrsta ove skupine napravljen poštujući sistematiku.

Ono što ovoj knjizi daje posebnu privlačnost su vrlo detaljne fotografije koje prate tekst čime olakšavaju čitanje i razumijevanje materije, dok u trećem dijelu, u kojemu je prikazano više od 200 različitih vrsta, dočaravaju bogatstvo i ljepotu školjkaša Jadranskog mora. Mnoge vrste školjkaša fotografirane su žive što ovoj knjizi daje posebnost i zadaje nove standarde pisanja stručne literature.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon