NOVA KNJIGA IVANA J. BOŠKOVIĆA

Tekst: Panopticum

Foto: HSN

Izbor novih 17 studija Ivana J. Boškovića značajan je prinos književnopovijesnoj znanosti. Inovativna interpretacija tzv. malih i kanonski prihvaćenih pisaca nudi originalne uvide u razne aspekte hrvatske literature, a pogotovo s obzirom na status pučko-popularnih žanrova i njihove recepcije. Knjiga “Pamćenje prolaznoga i trajnoga” je panorama biranih književnopovijesnih motiva i problema, što idu uz razmatranja uloge i značenja naših vrhunskih pisaca i klasika (Andrića, Nazora, Kumičića i Milićevića, te Barca i Frangeša), preko interpretacija i analiza djelovanja značajnih suvremenih prozaika (Pavličića, Tribusona, Barbierija i Bazine), pa sve do djela karakterističnih i zanimljivih ponajviše zbog svoje vezanosti uz uži (splitski, sinjski ili hvarski zavičajni kontekst.

Boškovićeve su studije izvorne i znanstvene, zasnovane na vlastitim uvidima i istraživanjima. Često svojim tekstovima pionirski prodre u opuse manje poznatih autora, posebno iz dalmatinske perspektive.

Knjiga je namijenjena književnopovijesnoj javnosti, ponajprije studentima i profesorima nacionalne literature, ali niz zanimljivih tema i problema, polemičkih stavova i svojevrsnih društvenokritičkih „pikanterija“ čini knjigu zanimljivom i široj javnosti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon