NOBELOVA NAGRADA ZA FIZIKU 2022. TEMELJ ZA KVANTNA RAČUNALA – PREDAVANJE MIROSLAVA DOREŠIĆA U MH

Tekst: D. H.

Foto: Z1

U četvrtak, 1. prosinca 2022. godine u prostorima Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4 u Zagrebu Odjel za prirodoslovlje i matematiku te Odjel za školstvo Matice Hrvatske u 18.30 sati organiziraju predavanje Miroslava Dorešića pod nazivom NOBELOVA NAGRADA ZA FIZIKU ZA 2022. TEMELJ ZA KVANTNA RAČUNALA – Anton Zeilinger, John F. Clauser and Alain Aspect. Predavač Miroslav Dorešić je teorijski fizičar u mirovini a obnašao je funkciju zamjenika ministra prosvjete i športa u vladi Zlatka Mateše tijekom 1998./1999. godine.

Podsjetimo, nijedan rezultat kvantne mehanike posljednjih sto godina nije izazvao takvu uznemirenost ljudskog duha kao što je izazvao fenomen kvantne spregnutosti čestica, ili kako ga je Einstein nazvao “sablasnim djelovanjem na daljinu”. Danas, nakon punih sto godina od rađanja kvantne fizike, ta uznemirenost je posebno izražena, jer su pokusi i mjerenja nobelovca Zeilingera srušili svaku nadu, svaki nedosanjani san materijalističkih filozofa i njihova maštanja o tzv. skrivenim varijablama u fizici mikrosvijeta.

Štoviše, “sablasno djelovanje na daljinu” ima čak i svoju primjenu u kvantnim računalima i kvantnom internetu. Upravo taj fenomen isprepletenosti-spregnutosti dviju mikro čestica (i to na bilo kojim udaljenostima) sama je bit funkcioniranja kvantnih računala koja za izračun, umjesto tisuću godina potrebnih klasičnim računalima, trebaju tek nekoliko sekundi. Trijumf kvantne fizike u prošlom stoljeću – u smislu objašnjenja periodnog sustava elemenata, ili pak kovalentne veze bez koje ne može nikako ni organska kemija, pa ni život na zemlji – ništa je pred ovim gotovo nadnaravnim trijumfom.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon