NOBELOVA NAGRADA ZA FIZIKU 2021. GODINE OTIŠLA U RUKE SVJETSKIH KLIMATOLOGA

Tekst: M. Š.

Foto: Nature

Švedska kraljevska akademija znanosti objavila je 5. listopada 2021. dodjelu Nobelove nagrade za fiziku u 2021. godini i to znanstvenicima koji su dali revolucionarni doprinos razumijevanju složenih sustava čije se ponašanje najčešće opisuje kao slučajno i neuređeno. Američko-japanski znanstvenik Syukuro Manabe i Nijemac Klaus Hasselmann dobili su nagradu “za fizikalno modeliranje klime na Zemlji, određivanje varijabilnosti i pouzdane projekcije globalnog zagrijavanja” a Talijan Giorgio Parisi “za otkriće odnosa između neuređenosti i fluktuacija u fizikalnim sustavima od atomskih do planetarnih razmjera”.

Tim nagrađenim znanstvenim dopirnosima u području fizike, odnosno za subpodručje geofizike, preciznije meteorologije i oceanografije je Syukoro Manabe sa Sveučilišta u Princetonu na jednostavnom klimatskom modelu među prvima dokazuje kako uslijed povećanja količine ugljičnog dioksida u atmosferi dolazi do porasta temperature na površini Zemlje te svojim radom postavlja temelje za razvoj sadašnjih klimatskih modela. U suradnji s Manabeom njemački znanstvenik Klaus Hasselmann, jedan od osnivača Max Planck instituta za meteorologiju, utvrđuje pouzdanost klimatskih projekcija razvojem modela koji povezuje promjenjivo i kaotično vrijeme s klimom te dokazuje da je porast temperature u atmosferi posljedica porasta emisije ugljičnog dioksida uslijed ljudskih aktivnosti. Istovremeno Giorgio Parisi, sa Sveučilišta Sapienza u Rimu, otkriva skrivene obrasce ponašanja u neuređenim složenim materijalima, a svojim otkrićima postavlja temelje teoriji složenih sustava koja ima primjenu ne samo u fizici već u područjima poput matematike, biologije, neuroznanosti i strojnog učenja.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon