NIWA OBJAVILA PODATKE O OTAPANJU LEDENJAKA NA NOVOM ZELANDU

Tekst: Panopticum

Foto: NIWA

Ledenjak Brewster na Novom Zelandu otopio se u protekle tri godine dovoljno da za to razdoblje osigura pitku vodu svom stanovništvu te države, objavio je u srijedu, 24. lipnja 2020. godine jedan od vodećih istraživačkih instituta. Naime, znanstvenici procjenjuju da je Brewster na Južnom otoku Novog Zelanda izgubio 13 milijuna kubičnih metara leda od 2016. do 2019., objavio je Nacionalni institut za vodu i atmosferska istraživanja (NIWA).

NIWA vjeruje da je riječ o količini koja bi pokrila potrebe Novozelanđana za pitkom vodom u 40 godina. Svake godine znanstvenici iz NIWA-e provode snimanje ledenog pokrova na više do 50 novozelandskih ledenjaka. Klimatolog Andrew Lorrey rekao je da su Južne Alpe u planinskom lancu Novog Zelanda izgubile 15.9 bilijuna litara vode u posljednjih 40 godina. Nadalje, Lorrey je kazao da je pronađeno više snijega na ledenjacima ove godine nego u prethodne dvije, ali je upozorio da se to nikako ne može smatrati nekim oblikom oporavka. Toplinski valovi i rekordne visoke temperature nanose težak udarac ledenom pokrovu, a pepeo zbog požara u susjednoj Australiji “zacrnio” je ledenjake, apsorbirao sunčevo zračenje i povećao potencijal za topljenje ledenjaka.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon