NEVRIJEME PROUZROKOVALO VELIKE ŠTETE U KONTINENTALNOM DIJELU HRVATSKE

Tekst: N. Francetić

Foto: JVP Čazma

Obilna kiša i olujni vjetar koji su 15. rujna 2022. u popodnevnim satima pogodili veći dio kontinentalne Hrvatske prouzročili su velike štete, a u sanaciji nevremena angažirana su 383 vatrogasca sa 118 vozila.

Nevrijeme je najveće štete prouzrokovalo na području Bjevarsko-bilogorske županije, a najviše intervencija vatrogasci su imali na području Grubišnog Polja, Bereka i Čazme. Do sada su vatrogasci imali 75 intervencija koje su većim dijelom bile tehničke prirode, zatim sanacije krovišta i ispumpavanje vode te uklanjanje zapreka. Na terenu je još uvijek oko 80 vatrogasaca s 15 vatrogasnih vozila, a upućene su im dodatne snage kao ispomoć.

Kiša stvara velike probleme te vatrogasci ostaju do daljnjega kako bi sanirali posljedice nevremena. Zbog jakog nevremena glavni vatrogasni zapovjednik izdao je zapovijed za upućivanjem vatrogasaca i materijalno-tehničkih sredstava iz Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije s ukupno 20 vatrogasaca i 7 vozila. Disclocirani vatrogasci i vozila pomagat će kolegama na području Bjelovarsko-bilogorske županije do opoziva ili druge zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika.

Nevrijeme je prouročilo probleme i u drugim dijelovima Hrvatske pa su vatrogasci na području Grada Zagreba odradili 24 tehničke intervencije na kojima je ukupno sudjelovalo 98 vatrogasaca sa 28 vatrogasnih vozila. Vatrogasci su uklanjali stabla i grane, uklanjali zapreke, sanirali krovišta, izvlačili vozila te ispumpavali vodu, a slična je situacija i u Zagrebačkoj županiji gdje su zabilježene 34 tehničke intervencije u kojima je sudjelovalo 136 vatrogasaca sa 41 vatrogasnim vozilom iz 37 postrojba.

Štete nevremena sanirale su se i na području Koprivničko-križevačke županije gdje je odrađeno 13 tehničkih intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 30 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila dok je na području Virovitičko-podravske županije u 12 intervencija sudjelovalo 39 vatrogasaca sa 14 vatrogasnih vozila.

Kažimo i kako je vatrogasce zbog nesebičnog angažmana kojeg su pokazali u sanaciji ovog nevremena pohvalio potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved kazavši kako su se i ovoga puta dokazali kao ona snaga na koju građani uvijek mogu računati.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon