NETAKNUTA PRIRODA OTOKA RABA

Tekst: D. G. / R. F.

Foto: RAT

Programski tim Susjedstva Rab, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, predstavio je svoj EPK projekt Rab Archaeological (T)races. Riječ je o projektu kojim se  stanovnicima i turistima omogućava upoznavanje, većim dijelom do sada nepoznate kulturne baštine skrivene izvan rapske povijesne jezgre.

Polazeći od ideje muzeja na otvorenome na  33 lokacije  Rab prezentira arheološku, sakralnu i etnografsku baštinu skrivenu među netaknutim krajolicima. Prezentirani lokaliteti povezani su trima poučnim stazama ukupne duljine oko 40  km koje se prostiru na području Lopara, Supetarske Drage i Kampora.

Uz dobro označene lokalitete i staze namijenjene pješacima i biciklistima, individualan obilazak staza olakšava zanimljiva i informativna web stranica koja donosi sve relevantne  informacije, a u sklopu projekta tiskana je i karta i drugi promotivni materijali.

U sklopu projekta u izradi je i interaktivna mobilna aplikacija čije je predstavljanje predviđeno do kraja godine. Aplikacijom će se  na zanimljiv i zabavan način kulturno nasljeđe nastojati dodatno približiti posjetiteljima, napose djeci i mlađoj populaciji te zaljubljenicima u prirodnu i kulturnu baštinu.  S ciljem popularizacije tema o lokalnoj kulturnoj baštini i samog projekta, u budućnosti su u planu i dodatne edukativne i sportske aktivnosti na arheo – stazama, kao i edukacija za vodiče.

Interdisciplinarnim pristupom u koji povezuje netaknute krajolike,  arheologiju, sport, multimediju i kulturni turizam, namjera je na inovativan način prezentirati specifične lokalitete te stvoriti preduvjete za rekreativne sadržaje s edukativnom komponentom tj. aktivni odmor; edukativne šetnje, planinarenja, trekking, biciklizam…

Ovaj jedinstveni projekt vođen je  idejom upoznavanja kulturnog nasljeđa te  povezuje baštinu, sport i obrazovanje te promovira blagodati boravka u prirodi i aktivnog provođenje slobodnog vremena. Namijenjen je obiteljima, rekreativcima, pustolovcima, sportašima… te nudi mogućnost upoznavanja  nekih od najljepših predjela otoka Raba na kojima u netaknutoj prirodi mogu upoznati segment bogate kulturne baštine i uživati u mirnoći  i ljepoti prirode.

Nositelji projekta pokrenutog u sklopu programskog pravca 27 susjedstva – Rijeka 2020 – EPK  su Centar za kulturu Lopar, Pučko otvoreno učilište Rab, Turistička zajednica Grada  Raba i Turistička zajednica Općine Lopar. Njegova realizacija ne bi bila moguća bez stručne pomoći naših partnera – Instituta za arheologiju iz Zagreba, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i  Nacionalnog muzeja arheologije u Valletti (Heritage Malta) te financijske podrške prvenstveno Općine Lopar i  Grada Raba te Rijeke 2020 d.o.o. U nastavku teksta donosimo fotografije i kraće opise pješačkih i biciklističkih staza otoka Raba.

EPARIO – uz obalu Lopara
Duljina staze: 10 km
Ukupni uspon: 179 m
Podloga: asfalt, makadam, kamen, zemlja
Pješaci: 3 h, lagana
Biciklisti: 1:30 h, lagana

Staza Epario proteže se duž obalu Lopara i pogodna je za rekreativce i obitelji s djecom. Uz niz arheoloških lokaliteta koji ukazuju na intenzivno korištenje prostora u prošlosti, napose u prapovijesnim razdobljima i antici, na stazi ćete naići na geološke strukture koje  oduzimaju dah promatrača. Upravo zbog geološkog značaja i iznimne raznolikosti SZ dio Lopara proglašen je značajnim krajobrazom. Predlažemo da za obilazak staze izdvojite malo više vremena i usput posjetite neku od pitoresknih uvala te se, u ljetnim mjesecima, osvježite u prekrasnom čistom moru.

FRUX – remek djelo suhozidnog graditeljstva

Duljina staze: 6,5 km
Ukupni uspon: 122 m
Podloga: asfalt, kamen, zemlja
Pješaci: 2:35 h, lagana
Biciklisti: 1:45 h, zahtjevna (MTB)

Staza Frux povezuje Lopar i Supetarsku Dragu te funkcionira u oba smjera, a namijenjena je pješacima i MTB biciklistima. Riječ je o jednom od ogranaka tzv. Premužićeve staze koja predstavlja remek – djelo suhozidnog graditeljstva. Prolazeći njome, uz arheološki značajne predjele, naići ćete na suhozide koji ukazuju na intenzivno gospodarsko korištenje ovog iznimno plodnog i vodom bogatog područja u prošlosti. Kao prirodne i geološke zanimljivosti u blizini staze, ističemo Frušku lokvu i fascinantne erozije tla te preporučamo da zastanete na predjelu Fruge i pogledate ih.

CAPO FRONTE – najšumovitijim dijelom otoka

Duljina staze: 22,5 km
Ukupni uspon: 363 m
Podloga: asfalt, makadam, kamen, zemlja
Pješaci: 6 h, lagana
Biciklisti: 3 h, lagana

Staza Capo fronte proteže se najšumovitijim predjelom otoka – posebnim rezervatom šumske vegetacije Dundo te šumovitim poluotokom Kalifront. Uz ostatke srednjovjekovnih crkvica, suhozida, vapnenica, rudnika boksita i druge lokalitete koji ukazuju na intenzivno korištenje ovog prostora u prošlosti, važno je istaknuti da se područje ističe najočuvanijom šumom hrasta crnike na Sredozemlju. Staza je pogodna za rekreativce i obitelji s djecom kojima, zbog njezine duljine, preporučamo cjelodnevni izlet s kupanjem u nekoj od pitoresknih uvala, a ako budete imali sreće, možda na putu susretnete i kojeg muflona ili jelena.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon