NENAJAVLJEN SUSRET DVOJICE OBAVJEŠTAJACA VELESILA U MOSKVI

Tekst: RIA/Panopticum

Foto: TASR/AP

Ravnatelj CIA-e William Burns sastao se nenajavljeno u utorak, 2 studenog 2021. u Moskvi s ravnateljem ruskog Vijeća za sigurnost, Nikolajem Patruševim. Za razliku od američkog veleposlanstva u Moskvi koje nije komentiralo sastanak, u kratkom priopćenju za medije, rusko Vijeće za sigurnost je objavilo kako su William Burns i Nikolaj Patrušev razgovarali o rusko-američkim odnosima. Naime, susret dvojice visokih dužnosnika događa se u vrijeme dok rusko-američke veze obilježava niz velikih prijepora.

Podsjetimo, zapadne zemlje su uvele Rusiji sankcije nakon njezine aneksije Krima 2014. godine. Washington zamjera Rusiji niz hakerskih napada i uplitanja u američke izbore. Moskva pak često optužuje SAD i Zapad da se upliću u njezinu unutarnju politiku i čine pritisak na novinare ruskih državnih glasila. Osim toga, predsjednici Biden i Putin su na povijesnom sastanku na vrhu 16. lipnja 2021. u Ženevi istaknuli da je dijalog dviju zemalja prijeko potreban, premda se ne slažu o mnogim pitanjima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon