NEMA NOVCA ALI NEMA NI BRODOVA

Tekst: Panopticum / TIH

Foto: IDS DDI

Kako navode iz Transparency International Hrvatska (TIH) uhićenja u „Aferi Uljanik“ posljedica su sustavnog, neodgovornog ponašanja tijela javne vlasti u prevenciji i represiji borbe protiv korupcije u Hrvatskoj. Naime, uhićenja odgovornih osoba u pravnim osobama povezanih s brodogradilištima Uljanik iz Pule i 3. maj iz Rijeke pokazuju posljedice sustavnog, neučinkovitog upravljanja brodogradnjom, te selektivnim kriterijima učinkovite kontrole nadzora.

OD DRVEĆA NE VIDE ŠUMU

Kakav je to sustav koji sankcionira neizdavanje računa na tržnici, a ne vidi štetu od milijardu kuna za koju postoje odgovorne osobe u pravnim osobama? Borba protiv korupcije nije represija prema malim i nezaštićenim građanima koji skupo plaćaju nepravilnosti. Borba protiv korupcije je svakodnevno poticanje pozitivnih društvenih vrijednosti odgovornosti i poštenja, te onemogućavanje nepravilnosti sustavima kontrole kroz sustav.

OGROMNI RAZMJERI ŠTETE

Danas se suočavamo s posljedicama ogromnih razmjera štete u iznosu od milijarde kuna koja je nanesena hrvatskom gospodarstvu, poreznim obveznicima, poslovnim partnerima te zaposlenicima i članovima njihovih obitelji. Nadalje navode u TIH-u, kako pojedinačna odgovornost nije dovoljna, jer se sankcioniranjem neće otkloniti šteta. Treba nam sustav koji će imati mehanizme oduzimanja sve imovine koja je stečena krađom, korupcijom i pogodovanjem na nepošten način.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon