NEKONTROLIRANIM NASIPAVANJEM OBALNOG PODRUČJA JADRANA HRVATSKA UGROZILA RASTILIŠTA RIBA

Tekst: IOR

Foto: B. Kennedy

Rastilišta nedoraslih riba posebna su priobalna područja koja omogućavaju ribljim vrstama opstanak, a ribarstvu stalnu obnovu resursa. Nažalost, mnoga priobalna staništa su pod povećanim okolišnim i antropogenim pritiscima i postoji nedostatak saznanja o uzročno-posljedičnim odnosima tih pritisaka na morski ekosustav. Utvrđivanje takvih odnosa između širokog raspona stresnih čimbenika i njihovih učinaka na razini jedinke, vrste ili zajednice u morskom ekosustavu bio je okosnica projekta Instituta za oceanografiju i ribarstvo (IOR) iz Splita pod nazivom “NurseFish” (HRZZ-a) što je vrlo težak zadatak koji zahtjeva višestruke razine dokazivanja.

Zbog slabe istraženosti ovakvih esencijalnih staništa, znanstvena saznanja o tome gdje i kako rastu nedorasli stadiji većine ribljih vrsta još uvijek su manjkava, no ovim i budućim projektima moći će se bolje razumjeti ekologiju nedoraslih riba te u konačnici pomoći ribarstvu donijeti pravilnije mjere u cilju održivosti.

Nakon tri godine intenzivnog praćenja nedoraslih zajednica i brojnosti riblje mlađi na različitim lokacijama, splitski Institut za oceanografiju i ribarstvo objavio je rezultate u znanstvenom časopisu Frontiers in Marine Science. Internetska poveznica na članak: https://www.frontiersin.org/…/fmars.2022.849092/full

Naime, svaka međugodišnja promjena okolišnih uvjeta, npr. temperature i slanosti mora, ima potencijalni ekološki učinak na sastav i strukturu ribljih vrsta u pojedinom rastilištu. Ovim radom Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita pokazao je koliko su plitke priobalne vode u blizini ušća rijeka, kakve su primjerice hrvatske priobalne uvale od Zadra do Primoštena, važna kao rastilišta, a ujedno i koliko su ta područja zbog većeg utjecaja kopna osjetljivija na promjene u okolišu u odnosu na „južnija“ područja od Ražnja do Dubrovnika.

Nadalje, i klimatske promjene u obliku izrazito sušnih i vrućih ili kišnih i hladnih godina mogu predstavljati velik izazov ulasku i izlasku nedoraslih riba komercijalno važnih vrsta iz rastilišta i pridruživanju njihovim odraslim populacijama.

Osim toga, iz prijašnjih istraživanja u projektu “NurseFish” hrvatski oceanolozi su pokazali koliko smo nasipavanjem obalnog područja ugrozili područja koja su povijesno prepoznata kao važna rastilišta riba.

Kako bi bolje zaštitili riblje resurse biti će od velike važnosti nastaviti promatrati i istraživati zajednice riba u rastilištima, odnosno zaštititi esencijalna rastilišta od štetnih ljudskih intervencija u obalnom prostoru te pokušati obnoviti ona područja koja još uvijek imaju potencijala održavati prirodnu bioraznolikost i obnovu resursa.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon