NATO ZABRINUT RAZVOJEM DOGAĐAJA U CRNOJ GORI

Tekst: Panopticum

Foto: U. S. Embassy Zagreb

U utorak, 1. rujna 2020. u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske sastali su se veleposlanik SAD u Republici Hrvatskoj, W. Robert Kohorst i ministar obrane RH Mario Banožić kako bi razgovarali o daljnjem razvoju hrvatske vojske, zajedničkim ciljevima i NATO aktivnostima u budućem razdoblju. Kako je vidljivo iz službenih priopćenja MORH-a i veleposlanstva SAD u Zagrebu, razgovaralo se o zajedničkom sudjelovanju u NATO vođenim operacijama, misijama i aktivnostima, kao i o projektima opremanja, obuci, izobrazbi i vojnim vježbama hrvatske i američke vojske. Međutim, neslužbeno se može saznati kako je tema razgovora bila i razmjena mišljenja povodom nedavno održanih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, a obzirom na njeno članstvo u NATO savezu. Naime, relativnom pobjedom prosrpske opozicije pojavile su se spekulacije o mogućem budućem zaokretu službene politike Crne Gore kada je u pitanju NATO i druge međunarodne asocijacije.

Osim toga, a unatoč posljednjem susretu predstavnika SAD u Hrvatskoj i hrvatskog ministra obrane, neuobičajena je nezainteresiranost hrvatske službene politike za protekle izbore u Crnoj Gori. Pa čak i ona medijska. Kao da je u pitanju relativno daleki Kazahstan ili Turkmenistan, a ne najbliže susjedstvo Republike Hrvatske i jedno potencijalno, možda i vrlo izgledno, buduće krizno zarište.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon