NATO ULAZI U NOVU DIMENZIJU TRANSATLANSKIH ODNOSA

Tekst: B. D.

Foto: MVEP

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je 23. i 24. ožujka 2021. godine na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a u Bruxellesu. Zaključak sastanka, koji se nakon više od godinu dana održao uz fizičku prisutnost ministara, je nova dimenzija transatlantskih odnosa i povratak multilateralizmu. Sastanak je bio priprema za nadolazeći NATO skup na vrhu koji bi se trebao održati u lipnju 2021. godine.

Prvi dan ministarskog sastanka razgovaralo se o Jugu i Afganistanu i naporima za postizanje održivog mira, inicijativi NATO 2030, a glavni tajnik je izložio prijedloge kako da NATO ostane vojno jak, ojača politički i zauzme globalniji pristup.

Drugi dan sastanka, NATO saveznice su razmijenile mišljenja o Rusiji, a u odnosima s njom NATO ostaje predan dvotračnom pristupu koji se temelji na jakoj obrani i odvraćanju kombiniranim sa smislenim dijalogom za koji bi Republika Hrvatska voljela da se što prije obnovi. Raspravi su se pridružili i ministri vanjskih poslova Finske i Švedske te Visoki predstavnik Europske Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Na marginama sastanka hrvatski ministar Grlić Radman imao je priliku razgovarati s državnim tajnikom SAD-a Antonyem J. Blinkenom o važnosti energetske diverzifikacije s ključnim projektom LNG na Krku, zatim o Inicijativi triju mora, kao i sigurnosti i stabilnosti u JI Europi.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon