NASTUPILA PROMETNA OBVEZA PRELASKA NA ZIMSKE GUME

Tekst: Panopticum

Foto: Vulkal

Iako još nema snježnih padalina i izrazito niskih temperatura koje bi nagovjestile kalendarski dolazak zime vulkanizeri širom Hrvatske su ovih dana sa zamjenam ljetnih za zimske gume imali pune ruke posla. Naime, prema odredbama Zakona o cestovnom prometu u ponedjeljak, 15. studenog 2021.  nastupa prvi dan upotrebe zimskih guma na automobilima od kada su svi vozači na javnim cestama u Hrvatskoj obavezni na svojim automobilima imati zimske gume. Bez obzira ima li na cestama snijega i leda ili ne. Ova prometna odredba traje do 15. travnja 2022. godine.

Ukoliko se ogluše na ovu stavku Zakona, posebice ako su u pitanju vozila trgovačkih društava, privatnih obrta i ustanova, vozači bi trebali biti svjesni činjenice da mogu platiti velike novčane kazne. Naime, prometne kazne za nepridržavanje ovih odredbi su 700 kuna i isključenje iz prometa.

Podsjetimo, u mnogim državama EU zakoni u pogledu zimske opreme vozila vrlo su različiti. U većini država ta je obveza datumski određena, a kod drugih zimska oprema je obvezna kad su na snazi zimski uvjeti na cestama, odnosno kad je na kolniku snijeg, ugaženi snijeg ili poledica. U većini europskih država zimsku opremu čine četiri zimske gume, ali u pojedinim državama, kao i u Hrvatskoj, pod zimskom opremom dopuštene su četiri ljetne gume minimalnog utora od četiri milimetra, s lancima za snijeg u prtljažniku.  U svakom slučaju, vozači bi trebali ako krenu na put po Europi, da pregledaju propise o zimskoj opremi u pojedinim europskim zemljama.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon