NASTAVLJA SE POMOR PERISKI U JADRANU

Tekst: R. F.

Foto: IOR

Posljednjih godina svjedočimo nesvakidašnjem pomoru periski u Jadranu. Nakon što je more na plažu Pantan kod Trogira krajem travnja 2020. godine izbacilo popriličan broj mrtvih periski Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita izvršio je provjeru stanja s periskama na terenu. Kako su utvrdili i dokumentirali fotografijama na jednom lokalitetu u Kaštelanskom zaljevu, prošlu su jesen u tom zaljevu periske bile žive, a sada su prisutne samo stotine praznih ljuštura.

Da podsjetimo, zbog ugroženosti vrste i njenih staništa, plemenita periska strogo je zaštićena vrsta u Hrvatskoj sukladno Zakonu o zaštiti prirode. Plemenita periska je endemski i najveći školjkaš Mediterana koja je rasprostranjena u čitavom Jadranu na dubinama od 0,5 do 60 metara, a mnogi je poznaju pod različitim imenima: lostura, loščura, palastura. Može narasti do 120 centimetara u visinu, a ekološka uloga ove vrste je od iznimne važnosti zbog toga što filtrira i zadržava velike količine organske tvari iz suspendiranog detritusa što doprinosi povećanju prozirnosti morske vode.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon