NASTAVAK PROJEKATA JU PRIRODA U OČUVANJU PRIRODNE BAŠTINE PGŽ

Tekst: M. Š.

Foto: PINS

Javna ustanova „Priroda“ tijekom 2020., u okviru svog godišnjeg programa, provela je niz aktivnosti i mjera usmjerenih ka zaštiti prirode, s posebnim naglaskom na provedbu projekata u okviru Strukturnih fondova Europske unije. Ukupna vrijednost projekta je 8,2 milijuna kuna, ugovorena su bespovratna sredstva u visini 7,1 milijuna, od čega se sredstvima EU i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU sufinancira 6 milijuna, a Primorsko-goranska županija i Ustanova ulažu 2,2 milijuna.

Uz redovne aktivnosti, udruga je radila na izgradnji i uređenju Centra za posjetitelje „Velike zvijeri“ u Staroj Sušici nedaleko od Ravne Gore. Kroz projekt su osmišljeni i izrađeni autentični suveniri inspirirani prirodnom baštinom Gorskog kotara. Trenutno se privode kraju radovi na dovršetku multimedijalnog izložbenog postava o medvjedu, vuku i risu te se kreiraju edukativni sadržaji, koji će budućim posjetiteljima ukazivati na važnost očuvanja te životinjske vrste i njihovu značajnu ulogu u ekosustavu.

Da podsjetimo, JU Priroda u suradnji s Udrugom BIOM provodi niz aktivnih mjera zaštite posljednje populacije bjeloglavih supova u Hrvatskoj, prvenstveno osiguravanjem dodatnih količina hrane kroz rad hranilišta te redovan godišnji monitoring uspješnosti gniježđenja supova na Kvarneru, a osigurano je i sufinanciranje akcije prstenovanja mladih supova u gnijezdima, koju već više od dva desetljeća provodi Udruga Grifon.

Također,  Javna ustanova „Priroda“ započela je provoditi trogodišnji europski projekt „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“. U okviru projekta izrađuju se planovi upravljanja za područja ekološke mreže Natura 2000 koji određuju mjere i potrebne aktivnosti s ciljem očuvanja u povoljnom stanju brojnih vrsta i staništa od važnosti za Europsku uniju. U okviru projekta bit će izrađeni planovi upravljanja za područje otoka Krka i Raba te Gorskog kotara.

Nadalje, kroz europski projekt u koji je uključena JU Priroda kao partner, protekle godine je u suradnji sa speleološkom Udrugom Estavela iz Kastva, u okviru akcije „Čisto podzemlje“, od nelegalno odloženog otpada, očišćena Zametska pećina – geomorfološki spomenik prirode, a kojeg se planira urediti za posjećivanje. Kao i proteklih godina u području Gorskog kotara provedeno je i redovno investicijsko održavanje u jedinstvenim zaštićenim područjima Vražji prolaz-Zeleni vir nedaleko Skrada te Značajni krajobraz Kamačnik.

Osim toga, a zbog masovnog pomora strogo zaštićene i globalno ugrožene vrste školjkaša – plemenite periske na području čitavog Jadrana, JU Priroda se uključila u provedbu aktivnosti usmjerenih ka utvrđivanju i praćenju stanja kako bi se informirala i osvijestila šira javnost o važnosti očuvanja jadranske periske.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon