NASRTAJ KVAZIHADEZEOVCA NA NOVINARSTVO

Tekst: Filip Đukić

Foto: RTL

Novinarsku grupu koju proziva i na koju se referira ministar Ćorić, vrlo je vjerojatno onaj tip zatvorene grupe koju napravi grupa prijatelja ili obitelj ili neka druga skupina ljudi. Jedina je razlika što je ovo profesionalna grupa ljudi koji se bave novinarskim poslom i koji često rade nezahvalan posao razotkrivanja političkih tajni. Tajni koje su usmjerene protiv interesa Republike Hrvatske.

Jedna takva grupa u kojoj se dopisuju novinari očito nije privatna već postoji politički crv, doušnik koji podatke što i koliko zna jedan novinar, prenosi političkom vrhu. Insinuacije da novinari imaju naftne biznise odnosno interese što je iznio ministar Ćorić zbilja su zabrinjavajuće.

NEKOLIKO PROBLEMA

Jučerašnji istup, gdje smo imali priliku vidjeti kako se nagrađivani novinar Hrvoje Krešić porječkao s ministrom Ćorićem o tajnim novinarskim grupama otkriva nam nekoliko problema.

Koje su to tajne agende u političkom i novinarskom svijetu na koje se poziva ministar gdje otvoreno nedvosmisleno optužuje novinara Krešića da je navedeni imao rubne naftne interese, nije poznato. Ono što je sada očito poznato, da ministar sigurno prati privatnu komunikaciju novinara.

Tragično je da se isti brani s rečenicom da novinari prate i istražuju što političari rade iza zavjese pa je valjda po njemu normalno da se takvi, koji žele razotkriti političke igre na štetu Republike Hrvatske, prate.

SCIENCE FICTION NA NAJVIŠOJ DRŽAVNOJ RAZINI

Sada, nakon što je dobio ‘poparu’ vlastite stranke, ministar Ćorić se ispričava za svoje izjave. No, šteta je već učinjena. Ono što teoretičari zavjere uzimaju kao teški ‘science fiction’ događa se na najvišoj mogućoj državnoj razini.

Novinari koji bi trebali neovisno raditi posao očito su praćeni pa je govor Milorada Dodika o tome kako on prati što rade novinari koji pišu o njemu, postao i u Hrvatskoj realitet.

Istup ministra Ćorića opasan je zato što po prvi puta javno vidimo kako se političar na visokoj dužnosti ne libi javno progovoriti, opomenuti novinara da se njegove privatne prepiske prate. On i optužuje novinara Krešića da je u tim prepiskama bio nezadovoljan njegovim prijedlogom novih članova Uprave INA-e.

METAK, A NE ĆORAK

Zašto je ovo medijsko-politički metak, a ne običan ćorak ministra Ćorića?

Pitanje INE, memorandum, te vijest koju je tjednik Nacional prenio o dogovoru INA-e i Janafa o transportu 247.000 tona nafte iz Siska na preradu u Mađarsku umjesto u Rijeku, izbacilo je ministra Ćorića iz takta, pa je vidno uznemiren počeo udarati ispod pojasa.

Tim odgovorom, ministar je jasno zapucao u smjeru novinarstva, u smjeru slobode i istraživačkog rada koji ide u službu zaštite javnih interesa Republike Hrvatske. Ako se novinari prate, koga se još prati? Koliko Vlada ulazi u privatno? Moguće je da je ministar Ćorić, nakon što je dobio pitanje vezano za izdaju javnih interesa, povukao okidač mahinalno. Taj pucanj sada nam daje dva pitanja. Jesu li izdani interesi Republike Hrvatske i koliko obavještajne službe nadziru rad, ne samo novinara, već svih ostalih radnika koji dolaze u doticaj s političarima?

U vremenu Koronavirusa i predizborne kampanje, ovo je tema nad kojom se svi moramo zapitati jer ako se ulazi u intimu pojedinca, onda se tim pojedincem može i manipulirati.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon